مجله کمپانی آلان

گرانول چیست و چه کاربردهایی دارد؟

گرانول چیست و چه کاربردهایی دارد؟

یکی از پلیمرهای تولیدی در صنایع پتروشیمی، گرانول‌ها هستند. از گرانول در صنایع ترموپلاست مانند لاستیک‌سازی، کارخانه‌های تولید اسباب‌بازی‌های پلاستیکی و… استفاده می‌شود. در واقع گرانول‌ نوعی پلیمر شیمیایی است که به صورت دانه‌های بلوری یا رشته‌ای شکل درمی‌آید. گرانول‌ها دارای خواص شیمیایی زیاد و بی‌نظیری هستند.‌ با مطالعه‌ی این‌ مقاله به پاسخ سوالات خود در مورد این‌ که گرانول چیست و چه کاربردهایی دارد؟ دست پیدا خواهید کرد، در ادامه‌ی مقاله‌ی همچنین در مورد انواع گرانول برای شما عزیزان توضیحاتی مفید ارائه خواهد شد، پس با کمپانی آلان همراه باشید.

گرانول چیست؟

گرانول شکلی از پلیمر است که از حالت پودری به صورت دانه دانه تغییر کرده است. گرانول‌ها به صورت دانه‌های رنگارنگ و هم اندازه و کوچک هستند که ازآن‌ها در صنعت پلیمر سازی استفاده می‌شود. دلیل استفاده از گرانول، سهولت استفاده در تولید است؛ در واقع استفاده از پلیمر در حالت پودری دردسرساز است زیرا که این پودرها در فضا پراکنده می‌شوند و علاوه بر ایجاد آلودگی محیط کارگاه و مشکلات تنفسی، میزان زیادی از ماده نیز هدر می‌رود.

لازم به ذکر است که همه‌ی سیستم‌های دستگاه‌‌های شکل‌ دهی پلیمر نیز به گونه‌ای طراحی شده‌اند که بهتر است مواد اولیه‌ی آن‌ها حتما به شکل گرانول باشد. به همین دلیل ترجیح بسیاری تولیدکننده‌ها استفاده کردن از گرانول بجای استفاده از حالت پودری آن است. برای تولید محصولات پلیمری از گرانول، ابتدا باید آن را ذوب و سپس شکل‌دهی کرد.

ویژگی‌های گرانول

گرانول‌‌‌‌ها جزو محصولات خیلی خاص پلیمری محسوب می‌شوند که در تولید محصولات ترموپلاست‌ها کاربرد دارند. هر کدام از انواع گرانول‌ها دارای خواص و ویژگی‌های بسیار زیادی هستند. از مهم‌ترین ویژگی‌های گرانول‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد شفافیت در محصولات رنگی
  • بهبود فرآیند ذوب
  • عدم آلودگی محل تولید
  • صرفه‌جویی در وقت، انرژی و هزینه

گرانول چیست و چه کاربردهایی دارد؟

انواع گرانول چیست؟

در یک دسته‌بندی کلی، گرانول­ها به سه دسته تقسیم می‌شوند که شامل مواد پلیمر پایه، مواد شیمیایی افزودنی و عامل‌های سازگار کننده هستند. در زیر به هر کدام از گرانول‌ها به طور جداگانه اشاره‌ای کوتاه شده است.

مواد پلیمری پایه

یکی از مهم‌ترین گرانول‌های پلیمری پایه، پلی‌اتیلن است. پلی‌اتیلن ساختار کریستالی دارد و به صورت خطی، سبک و سنگین تولید می‌شود. گرانول پلی‌اتیلن سبک برای تولید انواع کیسه‌‌های پلاستیکی و بسته‌بندی محصولات غذایی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. گرانول‌های خطی در تولید سیم‌‌ کابل‌های برق و مخابرات نیز کاربرد دارند. گرانول پلی‌اتیلن سنگین نیز به دلیل دارا بودن وزن مولکولی سنگین در تولید قطعات ماشین‌های صنعتی و البسه ضد گلوله استفاده می‌شود.

گرانول پلی‌استایرن

یکی دیگر از انواع گرانول‌، پلیمر پلی‌استایرن است. این‌ گرانول نیز جزو پلیمرهای مصنوعی محسوب می‌شود که به سه نوع مقاوم، معمولی و انبساطی قابل تقسیم است. پلی‌استایرن معمولی یا به عبارتی Gpps به شکل کریستالی و شفاف تولید می‌شود. نوع دیگر گرانول، انبساطی است که در ساخت انواع یونولیت و عایق‌های حرارتی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. از گرانول مقاوم نیز به منظور ساخت بدنه فریزر استفاده می‌شود. این نوع گرانول همچنین در صنایع‌های دیگری از جمله داروسازی و پزشکی هم کاربرد دارد.

گرانول پلی‌پروپیلن

نوع دیگری از گرانول‌ها، از پلی‌پروپیلن بوده که معمولاً به شکل توپ هستند. این پلیمر بعد از پلی‌اتیلن دومین ترموپلاست پرمصرف محسوب می‌شود. گرانول پلی‌پروپیلن در دو نوع وجود دارد که بیشتر در صنایع نساجی و شیمیایی کاربرد خواهد داشت. این نوع گرانول برای تولید اسباب‌بازی‌ و بطری‌های مخصوص مایعات به کار می‌رود.

گرانول پلی‌کربنات

پلی‌کربنات نوع دیگری از گرانول‌ها است که جزو مواد پلیمری شفاف محسوب می‌شود. از این‌رو شرایطی مناسب به منظور انتقال نورها فراهم می‌آورد. این نوع گرانول‌ها به عنوان یک مواد اولیه در ساخت بسیاری از محصولات مختلف مانند چراغ خودروها و تجهیزات پزشکی به کار می‌روند.

گرانول و کاربردهای آن در صنایع مختلف تولیدی

گرانول‌ها دانه‌های خیلی کوچک و ریزی هستد که حاوی مواد پلیمری بوده و کاربردهای مختلفی دارند.

کاربرد پلیمرها و گرانول‌ها بسیار گسترده است، اما به طور خلاصه می‌توان کاربردهای گرانول را در دسته‌بندی‌های زیر جای داد:

استفاده از گرانول در صنایع نظامی و تولید پودر اسلحه

استفاده از گرانول در صنایع پتروشیمی

استفاده در صنعت تولید مواد پلاستیکی

کاربرد وسیع در پزشکی

کاربرد در تولید بسیاری از مواد آرایشی و تونر

گرانول چیست و چه کاربردهایی دارد؟

نکاتی مهم درباره گرانول

در فرایندهای پلیمریزاسیون، هدف تولید ماده‌ای با خواص معین و نسبتاً مناسب می‌باشد. تولید گرانول‌ها نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ به گونه‌ای که تنظیم دما، فشار و… تاثیرات زیادی در تولید پلیمری با خواص‌های مطلوب دارد.

اکثر پلیمرها، پس از چند بار ذوب شدن و بازیافت شدن، خواص مطلوب خود را از دست می‌دهند و کارایی چندان مطلوبی نخواهند داشت؛ بنابراین این گرانولی که برای بار اول ذوب و شکل دهی شده است، قطعا دارای خواص بسیار بهتری نسبت به پلیمر چند بار بازیافتی می‌باشد.

یکی دیگر از نکات مهم درباره گرانول ها، بحث بازیافت می‌باشد؛ به گونه‌ای که ضایعات پلاستیکی جمع آوری و به منظور تولید دوباره مواد مختلف، به گرانول تبدیل می‌شوند. این مواد در ساخت وسایل گوناگونی نظیر کف پوش ها، رنگ، بتن و … کاربرد دارند و منجر به آسیب بسیار کمتری به طبیعت نیز خواهند شد.

همان گونه که برایتان ذکر کردیم، امروزه پلاستیک‌ها عضو جدایی ناپذیر زندگی ماست و در همه جا رد‌ پاهایی از این ماده به اشکال مختلفی یافت می شود. پلیمرها، سازندگان این ماده‌ی مشهور می‌باشند که به منظور استفاده در انواع وسایل در اشکال مختلفی تولید می‌شوند که یکی از آن ها گرانول است و چسب گرانول برند اکی 6100 نیز یکی از فراورده های این مواد اولیه به حساب می‌آید.

چسب گرانول برند اکی 6100

جهت مشاهده و خرید این محصول بر روی عکس کلیک نمایید

گرانول ها شکل دانه مانند پلیمر ها هستند که کابرد های فراوانی در صنایع مختلف نظیر ساختمان سازی و دیزاین، صنایع خودروسازی ، ساخت ابزار و وسایل پزشکی و … دارند. امیدواریم با مطالعه این مطلب آگاهی شما در رابطه این ماده پرمصرف افزایش یافته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *