در صنعت چوب و کابینت سازی از مواد اولیه متفاوتی استفاده میشود. چوب طبیعی به دلیل قیمت بالا و البته وزن زیاد طرفداران خاص و اندکی دارد. اما از طرفی دیگر ام دی افها و نئوپان به دلیل قیمت بسیار کمتر و تنوعهای زیاد در طرح و رنگ، طرفداران پرشماری دارند.
با این وجود از ام دی افها و نئوپان نمیتوان به تنهایی استفاده کرد. سطح این دو محصول باید توسط روکشهای مختلفی پوشش داده شوند. روکشهای لترون یکی از مواردی هستند که به دلیل قیمت نسبتا پایین بسیار مورد استقبال مردم قرار گرفتهاند. روکش لترون چیست و چه تفاوتی با روکش ملامینه دارد؟ جواب این سوالات را در ادامهی این مطلب متوجه خواهید شد، پس با کمپانی آلان همراه باشید.
روکش لترون چیست و چه تفاوتی با روکش ملامینه دارد؟
لترونها به تنهایی یک محصول نهایی جهت استفاده کردن در کابینت سازی یا محصولات مشابه نیستند. لترونها یک نوع روکش نئوپان و ام دی اف هستند که روی صفحات ام دی اف یا نئوپان استفاده میشوند تا ظاهر و کیفیت نهایی را مقداری افزایش دهند.
لترون در واقعیت نام یکی از برندهای تجاری بود که روکشهای کاغذی جهت پوشش صفحات ام دی اف و نئوپانها را تولید میکرد. به دلیل شهرت بسیار زیاد این برند و پیشگام شدن آن در تولید روکشهای کاغذی، بیشتر روکشهای کاغذی در بازارها نیز به همین نام شناخته می شوند. روکشهای لترون از جنس کاغذ هستند به همین خاطر، کیفیت بالایی نمیتوان از آنها انتظار داشت. برای نئوپان و ام دی اف از روکشهای مختلفی استفاده میشود که روکشهای لترون یکی از آنها است.
روکش ملامینه چیست؟
روکشهای ملامینه از مادهی ملامین ساخته میشوند. ملامین، یک ترکیب آلی خیلی مقاوم و شبیه پلاستیک است که در صنعت کاربردهای بسیار فراوانی دارد. در حقیقت هر نوع محصولی که با ملامین پوشش داده شود، ملامینه خوانده میشود. بنابراین روکشهای ملامین شاید واژهی بهتری برای آنها باشد اما روکش ملامینه در فرهنگ عام جایگاه خیلی بیشتری دارد.
روکشهای ملامینه مقاومت نسبتاً خوبی در برابر رطوبت، حرارت و خراش دارند. ملامینه استحکام بیشتری نسبت به روکشهای لترون دارد و کاربرد آن نیز بیشتر است. البته باید در نظر داشت که قیمت آن نیز به همین نسبت تا حدودی بیشتر خواهد بود.
مزایای روکش ملامینه
از همهی محصولات ملامینه در ساخت کابینتها، کفپوشها، مبلمان و سایر محصولات چوبی استفاده میشوند. از مزایاهای این روکش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این روکش رنگپذیری مناسبی دارد.
- این محصول در برابر شکستگی و خراشیدگی مقاوم است.
- وزن پایینی دارد.
- این پوشش ضد آب است.
- مقاومت خیلی خوبی در برابر حرارت و آتش دارد.
- دارای سطحی پایدار و سخت است.
- مقرونبهصرفه هستند و برای پوشش سایر محصولات چوبی مانند نئوپانها نیز استفاده میشوند.
مقایسهی ویژگیهای روکش لترون با ورق ملامینه
در این قسمت از مطلب روکشهای لترون و ملامینه رو بر اساس چند معیار مقایسه کردیم، چون وضعیت هر کدام از آنها در این معیارها مشخص است و شما میتوانید تعیین کنید که کدام معیارها برایتان اولویت دارند و بر همین اساس انتخاب درستتری داشته باشید.
تراکم و وزن
تراکم را میتوان از جرم حجمی (دانسیته) ورق متوجه شد. از طرفی، هرچه دانسیته بیشتر باشد ورق نیز سنگینتر خواهد بود. اما همانطور که میدانید مغزی هر دو ورق ملامینه و لترون از نئوپان است، پس از لحاظ تراکم و وزن تفاوت خیلی زیادی با هم ندارند.
مقاومت نسبت به رطوبت
نئوپان به هیچ عنوان در برابر رطوبت مقاوم نیست. پس این دو ورق (مغزی هر دوی آنها از جنس نئوپان است) در برابر رطوبت مقاومت نسبتاً زیادی ندارند. موضوع قابل توجه این است که خود روکش ملامینه مقاومت نسبتاً خوبی نسبت به رطوبت دارد اما فقط تا زمانی که دچار آسیب نشود. با این وجود در محل برش ورق نئوپان، بدون روکش ملامینه، آسیبپذیری ورق بسیار بیشتر از نئوپان دارای روکش ملامینه است.
اما روکش لترون همین مقاومت نصف و نیمه رو هم در برابر رطوبت ندارد و به محض ارتباط با رطوبت دچار آسیب میشود. بنابراین، توصیه میشود که از ورقهایی با مغزی نئوپان و یا روکش لترون در مکانهایی که مرطوب هستند، اصلا استفاده نشوند.
مقاومت نسبت به حرارت
روکش ملامینه نسبت به لترون مقاومت بیشتری در برابر حرارت دارد.
قابلیت ابزار خوری
قابلیت ابزارخوری یعنی تا چه حد میتوان اقدامات اجرایی، برشکاری و ابزار کاری را روی ورق انجام داد. این موضوع بیشتر به جنس مغزی ورق ربط دارد تا روکش. از آنجایی که مغزی هر دو ورق لترون و ورق ملامینه نئوپان است، وضعیت نسبتاً برابری در این ویژگی دارند.
ورقهایی که با خورده چوب درشتتر ساخته میشوند (مثل نئوپان) تراکم کمتری دارند و در زمان برشکاری و ابزار کاری تکه تکه میشوند. بنابراین، ابزار کاری در ورقی با مغزی ام دی اف راحتتر است.
تنوع در طرح و رنگ
روکش ملامینه یکی از پرکاربردترین روکشها در ایران و جهان است. به همین دلیلی طبیعی است که تنوع بیشتری هم در طرح و رنگ داشته باشد، چون شرکتها و کارخانههای بیشتری این نوع روکش رو تولید میکنند و تقاضای بیشتری هم برای آن نسبت به لترون وجود دارد.
مقاومت نسبت به خش شدن
ورقهای لترون ضعیفتر و خش پذیرتر از ملامینه هستند. علاوه بر این، روکشهای قدیمیتر ورقهای لترون حتی به راحتی پاره میشوند.
در این مطلب تفاوتهای میان روکشهای لترون و روکشهای ملامینه را برایتان به طور کامل توضیح دادیم، امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.